Wpisz kod pocztowy i sprawdź, czy jesteś w zasięgu naszej dostawy
Przykro nam, ale w tej chwili nie obsługujemy dostaw w tej lokalizacji. Skontaktuj się z nami, aby sprawdzić, czy jest możliwość uzgodnienia indywidualnej dostawy w obrębie podanego kodu pocztowego. kontakt@smacznietak.pl lub 697 305 405
Jezeli chcesz aby nasz pracownik skontaktował się z Tobą, wypełnij poniższy formularz.
ilość znalezionych towarów: 89

NATURALNOŚĆ TO NORMALNOŚĆ. NIECH ŻYJĄ EKOWARZYWA!

Ekologiczne warzywa są uprawiane w jedyny sensowny z punktu widzenia zdrowia sposób. Bez sztucznych nawozów, bez pompowania rozmiaru czy modyfikowania genów. Nikt świadomie nie chce jeść gorzej. To naturalne.

W Polsce działa kilkadziesiąt tysięcy gospodarstw ekologicznych. Rosnąca świadomość odbiorców oraz coraz więcej groźnych chorób składają się na popyt na żywność produkowaną w zgodzie z naturą. Daje to szansę rolnikom, którzy stawiają na jakość, a nie ilość.

Co takiego innego jest w warzywach ekologicznych?

Jakość oznacza: wyłącznie naturalne nawozy, zakaz GMO, płodozmian, stosowanie odpornych, dawnych odmian roślin i dążenie do samowystarczalności (np. własna produkcja kompostu i nie mieszanie gatunków z różnych upraw). Tak uprawia się warzywa, które możesz jeść nie obawiając się żadnych 'chemicznych' niespodzianek.

Czy uprawa ekologiczna to nie zawracanie głowy? W końcu to 'zwykłe' jabłko lub bakłażan. Właściwie postawione pytanie brzmi jednak — co takiego trzeba było zmienić w warzywach hodowanych masowo, że da się ich dostarczać tak wiele i tak tanio, mimo tego, że to żyjące organizmy, podlegające wszelkim naturalnym procesom? Tak naprawdę, to przecież uprawa ekologiczna jest 'normalna'; taka jak zawsze, od tysiącleci. To przemysł gastronomiczny jest tu czymś nowym, a nie ekolodzy.

Nasz organizm nie istnieje w próżni; buduje kości, narządy i komórki z tego, co zjemy (i tlenu dostarczonego przez płuca). Zależymy od żywności o wiele bardziej, niż myślimy o tym na co dzień. Nie chodzi o to, że coś nam bardziej smakuje albo po jakiejś potrawie jesteśmy ociężali. Organizm musi pracować na tym, co mu dostarczamy. Dlatego nasze życie będzie dosłownie takie, jak nasze odżywianie się.

Nawet zwierzęta, gdy mają do wyboru żywność z uprawy konwencjonalnej lub eko, wybiorą tę bliższą przyrodzie. To nie kwestia mody ani ekologicznej wrażliwości. Te warzywa są naprawdę inne. Wystarczy je ugryźć, by się w nich rozsmakować.

Problemy ze środowiskiem naturalnym nie znikną same, i nawet przy dobrej woli będziemy rozwiązywać je być może przez stulecia (a jeść trzeba teraz). Mamy więc wybór: odżywiamy się zdrowo albo przemysłowo. Nasz organizm od razu poczuje, jaką decyzję podejmiemy.

Banner

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel