Wpisz kod pocztowy i sprawdź, czy jesteś w zasięgu naszej dostawy
Przykro nam, ale w tej chwili nie obsługujemy dostaw w tej lokalizacji. Skontaktuj się z nami, aby sprawdzić, czy jest możliwość uzgodnienia indywidualnej dostawy w obrębie podanego kodu pocztowego. kontakt@smacznietak.pl lub 697 305 405
Jezeli chcesz aby nasz pracownik skontaktował się z Tobą, wypełnij poniższy formularz.
ilość znalezionych towarów: 100

MLEKO TO POCZĄTEK KAŻDEGO SSAKA; DLACZEGO WARTO JEŚĆ NABIAŁ?

Nabiał to mleko i to, co potrafimy z niego zrobić: sery, kefiry czy jogurty w dziesiątkach odmian. Zależnie od pochodzenia (krowie, kozie, owcze) będzie bardzo różnić się wartościami odżywczymi. Mleko mleku nierówne!

Dla człowieka królem mleka jest kozie, jako najbardziej zbliżone do naturalnego pokarmu młodych matek. Mleko krowie wygrywa ceną oraz siłą przyzwyczajenia, owcze wyróżnia się smakiem. Są w 80% zbliżone składem, ale pozostałe 20% robi ogromną różnicę dla organizmu.

Nie każdy nabiał jest tak samo zdrowy! Zobacz różnice:

Mleko kozie — gdyby decydowały same walory odżywcze, to ono było by zwycięzcą. Jego struktura i skład są bardzo podobne do mleka ludzkiego. Tłuszcz w nim zawarty ma formę wyjątkowo drobnych kulek, co ułatwia trawienie. Wyróżnia się dużą zawartością wapnia i aż 5-krotnie większą ilością witaminy B13 (w porównaniu do mleka krowiego). Tylko w kozim mleku nigdy nie znajdziemy metali ciężkich. To jedyny przeżuwacz, który umie pozbywać się ich z organizmu. To wyjątkowo czyste zwierzęta, co przekłada się na bardzo korzystny skład koziego mleka. Wypadało by im tylko podziękować — i zaprosić do spożywania mleka i kozich serów jak najczęściej.

Mleko owcze — to przede wszystkim wspaniałe sery. Różne gatunki owczego sera podbiły świat, i Polska również ma swoją regionalną odmianę (oscypek). Najbardziej znane to feta, Roquefort czy Pecorino. Są równie zdrowe, jak pyszne. Ser z mleka owczego ma więcej tłuszczu, białka, kazeiny i witamin niż krowi odpowiednik, są to też witaminy łatwiej przyswajalne. Z tych względów produkty owcze pomagają przeciwdziałać osetoporozie. W owczym pędzie do owczych serów warto pamiętać o kaloriach. Żyjące często w trudnych warunkach klimatycznych owce mają bardzo kaloryczne mleko (108 kcal na 100 ml).

Mleko krowie — lubiane, bo znane, chciałoby się powiedzieć. Jego popularność wynika z tradycji oraz z niskiej ceny, jaką umożliwia hodowla na większą niż przy owcach czy kozach skalę (również przy hodowli ekologicznej). Piją je niemal wszyscy i piją całe życie, w postaci jogurtów, kefirów, śmietany, ale też jako składnik wielu słodyczy. Główną zaletą krowiego mleka jest... właśnie popularność. To, co jest w nim dobrego, inne gatunki mleka potrafią więcej, ale mleko od krowy też jest źródłem cennym wapnia, tłuszczu i witamin. Można je zastąpić innym mlekiem, ale rezygnować z mleka w całości nie warto.

Uwaga — mleka, zwłaszcza krowiego, nie powinny spożywać osoby uczulone. Zawsze warto przyglądać się, jak mleko wpływa na nasz organizm, a zwłaszcza, jak działa na dzieci.

Banner

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel