Wpisz kod pocztowy i sprawdź, czy jesteś w zasięgu naszej dostawy
Przykro nam, ale w tej chwili nie obsługujemy dostaw w tej lokalizacji. Skontaktuj się z nami, aby sprawdzić, czy jest możliwość uzgodnienia indywidualnej dostawy w obrębie podanego kodu pocztowego. kontakt@smacznietak.pl lub 697 305 405
Jezeli chcesz aby nasz pracownik skontaktował się z Tobą, wypełnij poniższy formularz.
ilość znalezionych towarów: 3

JAJKO, WSZYSTKOMAJĄCY KRÓL ŻYWNOŚCI I NASZ LOKALNY SUPERFOOD

Przez pokolenia uczono nas, że jajko to zło. Bo cholesterol, bo miażdżyca. Okazało się, że nie jest tak źle, a ekologiczne jajko ma więcej zalet niż wad. Wiele więcej! To źródło większości substancji, których potrzebujemy do życia. W skorupce jajka mieści się prawdziwy skarb.

Jajko nie bez powodu jest symbolem życia. Samo w sobie jest zalążkiem nowego organizmu. Nic dziwnego, że jego skład jest tak wszechstronny i cenny. A miażdżyca? Okazało się, że ma o wiele większy związek z tłuszczami utwardzonymi niż z jajkami.

Jajka są zdrowsze, niż sądziliśmy. Co czyni je wyjątkowymi?

Jajko to przede wszystkim odmiany białka, których nie umiemy sami wyprodukować (więc szczególnie dla nas cenne) oraz duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. To również węglowodany, witaminy (A, D, E, K, B2 i B12) oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Żółtko białka zawiera lecytynę, która chroni nas przed odkładaniem się cholesterolu, oraz ważne dla wzroku beta-karoten luteinę (luteinę zawierają często krople do oczu).

Najczęściej jemy jajka kurze. Mogą pochodzić z najróżniejszych źródeł (można to poznać po pierwszej cyfrze oznaczenia widocznego na jajku lub opakowaniu): klasa 0 – hodowla ekologiczna klasa 1 – wolny wybieg klasa 2 – chów ściółkowy klasa 3 – chów klatkowy Uwaga, 'szczęśliwe kury' czy wolny wybieg nie muszą oznaczać jeszcze hodowli ekologicznej. Kura na wolnym wybiegu też może otrzymywać nienaturalną paszę i lekarstwa, które zwiększają wyniki hodowli.

Jajka są tak zdrowe, jak zdrowo żyła kura, która je zniosła. Dlatego tak wartościowe są jajka z hodowli ekologicznych, gdzie do paszy nie dosypuje się nic, do by sztucznie pompowało wyniki albo zmniejszało koszty hodowcy.

To, co zje kura, docelowo znajdzie się też w jajku, a potem i w nas. Warto więc o to dbać. Szczęśliwa kura to szczęśliwi my :).

W Smacznie tak! znajdziesz jaja produkcji ekologicznej: kury żywione są w sposób naturalny, mają swobodny dostęp do wybiegu i komfortowe warunki życia. Tak samo, jak hodowano kury od stuleci.

Jaja od kury zielononóżki — to szczególnie cenna odmiana. Kura zielononóżka kuropatwiana to dawna, polska odmiana kury, do niedawna zagrożona wyginięciem. Może być hodowana tylko w warunkach ekologicznych, a jej jajka zawierają aż o 30% mniej cholesterolu. Są odporne na choroby i samodzielnie znajdują żywność nawet w promieniu 1 km od kurnika.

Jaja przepiórcze — wyróżniają się wyglądem: małe, nakrapiane, bardzo elegancko prezentują się na talerzu. To jednak tylko szczegół, bo ich prawdziwe zalety są w środku. Jaja przepiórki zawierają proporcjonalnie więcej żółtka niż kurze, są więc bardzo odżywcze. Mają mniej cholesterolu, a więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pięknie wyglądają, smakują, a do tego są zdrowe. Warto spróbować!

Uwaga, jajka, podobnie jak krowie mleko, może być alergenem. Nie powinno się ich dawać dzieciom przed 1 rokiem życia, a samemu należy uważnie obserwować reakcje organizmu.

Banner

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel