Wpisz kod pocztowy i sprawdź, czy jesteś w zasięgu naszej dostawy
Przykro nam, ale w tej chwili nie obsługujemy dostaw w tej lokalizacji. Skontaktuj się z nami, aby sprawdzić, czy jest możliwość uzgodnienia indywidualnej dostawy w obrębie podanego kodu pocztowego. kontakt@smacznietak.pl lub 697 305 405
Jezeli chcesz aby nasz pracownik skontaktował się z Tobą, wypełnij poniższy formularz.
ilość znalezionych towarów: 39

ZIARNA NAPĘDZAJĄCE LUDZKOŚĆ

Więcej energii i mniej uczucia głodu. To nie przypadek, że tak często ryże (biały, brązowy, czerwony...) są składnikiem diety zawodowych sportowców lub amatorów zrównoważonej diety.

Ryż jest w Azji popularny tak, jak u nas chleb i ziemniaki łącznie. Bez przesady można stwierdzić, że na zaletach i wszechstronności tych niezwykłych ziaren powstały całe cywilizacje. Jedzmy ryż - miliardy długowiecznych ludzi bez nadwagi nie mogą się mylić.

Dobre w kosmosie, pyszne na Ziemi

Quinoa (komosa ryżowa) jest tak pożywna i praktyczna, że eksperymentuje z nią nawet NASA. Kto wie, może pierwsi Marsjanie będą właśnie nią wzmacniać swoje organizmy? My możemy robić to już teraz, klikając na smacznietak.pl.

Quinoa była ceniona już przez Inków, i do dzisiaj jest bardzo popularna w Ameryce Południowej. Nie jest zbożem w sensie biologicznym, ale jej nasiona zawierają tak wiele skrobi i innych cennych składników typowych dla zbóż, że tak się ją traktuje (i uprawia). Co jest w niej tak niezwykłego? Jest tego dużo: saponiny, dobre kwasy tłuszczowe, wyjątkowo dużo białka, węglowodany, flawonoidy (których zwykłe zboża nie zawierają). To jedna z niewielu roślin zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne (takie, których nie wytwarzamy sami).

Quinoa walczy z alergiami, zapaleniami, wirusami; ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne i wzmacnia odporność. Inkowie nie mylili się, to prawdziwe roślinne złoto. Działa tu zasada hierarchii kolorów - czarna, czerwona, biała. Jeśli biała jest tak pożywna, wyobraź sobie, jak cenna dla organizmu jest czarna. To jak kawior dla zdrowia.

O zaletach konkretnych produktów i sposobach przyrządzania komosy można przeczytać na stronie produktów, np. czarnej komosy ryżowej Bio Planet.

Dobrze znany ryż, zwłaszcza jego mniej 'białe' gatunki, nie są gorsze. Do jego zalet należy obfitość węglowodanów złożonych, witamin, ale też bardzo rzadkich aminokwasów egzogennych. To jedzenie dające długotrwałe wrażenie sytości (szczególnie ciemne odmiany), o dobrym indeksie glikemicznym, pełne witamin (E, B1, B6, K) i ważnych dla nas minerałów (wapń, żelazo). Szczególnie dużo wartości mają łuski, więc zasada doboru jest podobna jak przy quinoi - im ciemniejszy ryż, tym mniej przerobiony i dobry dla naszych organizmów.

Próbowaliśmy wszystkich odmian, które sprzedajemy. Są naprawdę warte posmakowania; co tydzień nową odmianę, aż znajdziesz swoją ulubioną.

Ryż i już!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel